Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindenkit el fogunk számoltatni!

2010.01.06

Vona Gábor- Elnök úr! Milyennek érezte a 2009-es évet?

- Felemásnak. A 2006 után elkezdett munkánk egyrészről az elmúlt évben érett be. Most már nem lehet tagadni, elhallgatni vagy lebecsülni bennünket. A Jobbik a semmiből felépülve Magyarország meghatározó és egyre erősödő politikai erejévé vált. A júniusi EP-választást ilyen értelemben a Jobbik nyerte. Sok ember kapta vissza a reményt tavaly.Az év krónikájához azonban hozzátartozik az is, hogy a kormányzatnak – és sajnos a vele egyre inkább összejátszó ellenzéknek – köszönhetően soha nem látott mélységekbe süllyed az ország.

Itt nem csupán a gazdasági helyzetünk romlására, a Bajnai-féle válságkezelésre, vagy a közbiztonság további romlására gondolok, hanem az emberek lelkében okozott sebekre, amelynek hatásait most még nem is tudjuk igazán felmérni. Azzal majd az elkövetkezendő kormányoknak kell valamit kezdeniük.

- Azt mondja, hogy összejátszik a jelenlegi ellenzék a kormánnyal? De hiszen ádáz harcot vívnak egymással…

- A felszínen igen, de a háttérben, a stratégiai kérdésekben szinte teljes az egység. Mit gondol, miért volt a választások előtt pár hónappal ennyire sürgős a rádiófrekvenciák gyanús szétosztása? Miért volt ennyire fontos szintén most a titkosítások feloldásának szigorítása, természetesen teljes parlamenti egyetértésben? Miért talált az Országgyűlés hirtelenjében vezetőt a legfelsőbb bíróság élére, amely intézmény aztán a Gárda feloszlatását még Karácsony előtt kimondta? Akinek van szeme, és azt nem vakítja el sem szegfű-, sem narancskór, láthatja, hogy ma a parlamenti pártok számára a Jobbik megerősödésének megakadályozása a legfontosabb cél, amelyért akár egymással is szövetkeznek. Persze ennek örülni kell, mert legalább tiszta viszonyokat teremt a közéletben, összenő lassan, ami összetartozik.

- Kövér László és a Fidesz viszont éppen Önöket vádolja azzal, hogy az MSZP-vel működnek együtt.

- Ha ezt ő komolyan gondolja, félek, hogy már nincs a józan ítélőképessége birtokában. De inkább azt hiszem, a helyzet ennél is rosszabb. Ez egy aljas trükk, amelynek a segítségével a Fideszből sorra kiábránduló, és a Jobbik felé áramló tömegeket akarják elbizonytalanítani. Ön hallott már bármilyen bizonyítékot erre Kövér Lászlótól?

- Nem, de azt mondják, hogy Önök mindig a Fideszt támadják.

- Na, ez aztán komoly bizonyíték. De nézzük akkor! Egyrészt - velük ellentétben - mi nem támadunk, hanem kritizálunk. Elvileg ez a pártdemokrácia lényege, nem? És sohasem azzal, hogy szerintünk ők kiknek a kreatúrái, pedig vannak elég riasztó megérzéseink. Ha mi a Fideszt a szánkra vesszük, az mindig valamilyen szakmai kérdésben történik. Miért vette ki a népszavazási kérdések közül a magyar földet? Miért szavazta meg a román EU-csatlakozást feltétel nélkül? Miért írta alá olvasatlanul a lisszaboni szerződést? Miért vonta vissza a kettős állampolgárságot, amit néhány nappal előtte éppen ő nyújtott be az Országgyűlés elé? Miért tartja a Jobbikot szélsőségesnek? És még sorolhatnám. A másik pedig, mindenki nézze meg, hogy az elmúlt három évben ki vállalt tényleges küzdelmet az MSZP-vel, és ki az, aki csak lapult. Én nem találkoztam a Fidesz vezetőivel az elmúlt években, azokban a kritikus pillanatokban, amikor az emberek utcára vonultak. Nem Orbán Viktort vagy Kövér Lászlót akarják börtönbe zárni, hanem Kiss Róbert Gárda-főkapitányt és engem. És hát vannak, akik már börtönben is vannak. Ők sem a Fidesz tagjai.

- Egyesek szerint a pénzt is az MSZP-től kapják.

- Ez az egyik legabszurdabb elmélet, amit hallottam. Gondoljon már bele! Az MSZP miért támogatna egy olyan pártot, amely valóban az ő elszámoltatására készül, amely, ha meg lesz hozzá a lehetősége, úgy börtönbe zárja a felelősöket, mint a sicc, és amely az ország keleti felében már az EP-választásokon, azóta pedig időközi megmérettetéseken a Dunántúlon is jól eltángálta az MSZP-t. Ennyire ők sem hülyék…

- Érdekes, hogy az MSZP meg pont az ellenkezőjével vádolja Önöket. Azzal érvelnek, hogy Ön egy ideig egy polgári körben volt Orbán Viktorral, és a Jobbik biztosan a Fidesz szerzeménye.

- Hát, ezt is valami pihentagyú találhatta ki. A Fidesz retteg tőlünk, mert nem csupán ellenségnek tart bennünket, hanem konkurenciának is. Valóban egy polgári körben voltam Orbán Viktorral, de amikor 2003-ban a Jobbik párttá alakult, kiléptem onnan, mert ezt tartottam tisztességesnek.

Vona gábor- Milyen a kapcsolatuk?

- Semmilyen. Azóta nem találkoztunk. Sajnálom őt, mert amit megismertem belőle, az pozitív volt. Nagyon tehetséges politikus, és azt érzem, hogy a szíve mélyén a szándékai is tiszták. Az ő tragédiája, hogy a rendszerváltozáskor egy olyan háttércsoport építette fel őt nagy politikussá, amelyből, még ha szeretne, sem tudna már szabadulni. Olyan, mint egy kitűnő futó, akinek viszont egy zsák van a hátán, tele mázsás kövekkel. Az elmúlt húsz év kövei. Tragikus szereplője a magyar közéletnek, aki talán jót akar, de már nem tud tenni semmit. Így maradnak neki a szép szavak.

- A Jobbiknak is kell majd kompromisszumokat kötnie.

- Ez elképzelhető, de nem mindegy, hogy kivel. Az országot felvásárló, a nemzetet megalázó körökkel nekem és a Jobbiknak nincs tárgyalnivalónk.

- Izraelre gondol?

- Izraelre is. Amennyiben Izrael valóban Magyarország felvásárlására készül, szembe fog találkozni a Jobbikkal, remélem kormányzó pártként.

- Tényleg elképzelhetőnek tartja, hogy Önök nyerik áprilisban a választást?

- Nem vagyok sem én, sem a pártunk olyan fából faragva, hogy a második hellyel megelégedjünk. Ha nem hinnék benne, nem vállaltam volna a kormányfő-jelöltséget.

- A kutatások szerint azért erre nem sok esély van…

- Miért, az EP-választások előtt mennyi esélyt adtak nekünk?

- De azért ehhez most még nagyobb áttörés kellene.

- Ez így van. Egyértelmű, hogy jelenleg a Fidesznek van a legnagyobb esélye a győzelemre. De miért is? Talán azért, mert annyira jól dolgozott az elmúlt nyolc évben, annyi mindent tett az országért? Dehogy. Pusztán azért, mert az emberek többsége azt hiszi, másnak nincs esélye. Ha meg tudjuk értetni minél több emberrel, hogy ez most nem egy szimpla választás, hanem egy népszavazás az elmúlt 20 évről, akkor a Jobbik igenis komoly áttörést érhet el.

- Mivel lenne elégedett?

- A minimál célnak az MSZP megverését tartom. Ahogy júniusban az SZDSZ-re mértünk megsemmisítő vereséget, úgy áprilisban az MSZP trófeáját szeretnénk kifüggeszteni az irodánk falára. A választás szerintem a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni.

- A Fidesz azzal érvel, hogy a 2/3-ot csak ők érhetik el.

- A 2/3-hoz mindenképp kell majd a Jobbik. Egyedül ez csak ábránd. Aki azt akarja, hogy ne csupán 2/3-os duma legyen, hanem azt a 2/3-ot tettekre is váltsuk, azoknak a Jobbikra kell szavazniuk. Mi vagyunk a garancia arra, hogy ha lesz ilyen többség az Országgyűlésben, akkor valóban lesz alkotmányozás, valóban lesz számonkérés, valóban lesz végre valódi rendszerváltozás.

- A Fidesz azt nyilatkozta, hogy neki nincs baja a jelenlegi alkotmánnyal, ahhoz nem akar hozzányúlni, viszont számonkérésről ők is beszélnek.

- Mi meg majd nem csak beszélni fogunk róla, hanem fel is tárjuk. Legyen az szegfűs vagy akár narancsos korrupció. A politikusbűnözésnek számunkra nincs színe. Mindenkit számon fogunk kérni.

- Hogyan?

Vona Gábor- Ez az egyik legnehezebb feladat lesz. Itt nem pusztán az a nehéz, hogy megfelelő jogi formát kell találni, hanem az, hogy egy csomó dokumentumot szerintem éppen most semmisít meg a kormány, és az is, hogy az igazán nagy ügyek feltárását nem csak az MSZP fogja akadályozni. Egy biztos, elszántak vagyunk. Felállítunk egy külön intézetet erre a célra, amelyet Pongrátz Gergelyről szeretnénk elnevezni. A politikusbűnözők elleni küzdelmet egyébként Novák Előd alelnök fogja koordinálni a pártban, aki ismeri az ő elszánt harcosságát, megérti, miért.

- Önök nem lesznek „ugyanolyanok” idővel?

- Tudatosan készülünk ennek a kivédésére. A Jobbik alapszabálya például tiltja, hogy egy országgyűlési képviselő más választott tisztséget is vállaljon. Az álláshalmozó, megélhetési politikusoknak nálunk nincs helye. A mentelmi jogot el akarjuk törölni, a politikusok által elkövetett törvénysértéseket minősített esetté nyilvánítanánk, dupla büntetéssel, és visszahívható képviselőket szeretnénk.

- Ez szép és jó. Tegyük fel, kormányra is kerülnek. De van-e programjuk arra, mit kezdenek az országgal?

- A programunk elkészült. Január 3-án az Országos Választmány ülésén a párt hivatalosan is elfogadta. Január 16-án a nagyszabású kampánynyitó rendezvényünkön, amelyen a 176 jelölt is bemutatásra kerül, a nyilvánosság is megismerkedhet a programunkkal.

- Kiemelne néhány fontos elemet?

- A gazdaság rendbetétele kulcskérdés. Egy millió munkahelyre van szükség, amit persze mindenki mond, de azt senki sem teszi hozzá, hogy azzal a neoliberális gazdaságpolitikával, amelyet árnyalatnyi különbségekkel, de az összes parlamenti párt képvisel, ezt egyszerűen nem lehet elérni.

- Akkor hogyan?

- Három rést kell betömni, amelyeken keresztül életveszélyesen szivárog Magyarország gazdasága. Elsőként hozzá kell nyúlni az államadósság kérdéséhez. Hazánk mind a belső, mind a külső államadósság terén kilátástalan helyzetbe került. Utóbbiban, amelyről szinte alig beszélnek, a világ egyik legeladósodottabb országa vagyunk. A Jobbik szerint nem újabb hitelek felvételére van szükség, hanem az adósságunk újratárgyalására, amely az eddig terjesztett hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem ördögtől való, lehetetlen küldetés. A másik a gazdaság duális szerkezetének a felszámolása, vagyis a multinacionális cégek bevonása a közteherviselésbe.

- Akkor el fognak menni.

- Aki csak azért van itt, hogy zsírosra hízza magát magyar emberek munkájából, Európában példátlan állami támogatásokkal, letarolva a hazai vállalkozásokat, a profitját pedig nagyobbrészt hazamenekítve, az menjen is. Aki pedig hajlandó egy tisztességes együttműködésre az országgal, az maradjon. Nem vagyunk alapvetően multiellenesek, de elsősorban magyarpártiak vagyunk, és számunkra kizárólag az ország és a nemzet érdeke számít.

- És mi a gazdaság harmadik szivárgó rése?

- A bankrendszerünk. Azon belül egyrészt az, hogy nincs egy olyan magyar bank, amely a hazai gazdaság finanszírozását ténylegesen felvállalná. A Fejlesztési Bank ezt valójában nem látja el. A másik, talán ennél is súlyosabb probléma, hogy a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt húsz évben a maga függetlenségének álcája alatt olyan kamatpolitikát folytatott, amely kedvében járt a spekulatív tőkének, de teljesen lebénította a hazai gazdaság megizmosodását.

- Közbiztonság?

- A rendőrség átvilágítása és megtisztítása mellett felállítjuk a csendőrséget is, valamint teljesen átstrukturáljuk a nemzetbiztonsági szolgálatokat. Vidéken felszámoljuk a cigánybűnözést, a közéletben a politikusbűnözést, a gazdaságban pedig a gazdasági bűnözést.

- Nem lesz egyszerű feladat.

- Nem mondtam, hogy sétagaloppra készülünk. A Jobbik fel van készülve arra, hogy az a küzdelem, amelyet már most is nálunknál jóval nagyobb, erősebb körökkel folytatunk csak fokozódni fog, akár évtizedeken át is. De erőt ad az, hogy közben az ország egyre gyarapodni fog majd. Másrészt meg, ki vállalja ezt a harcot, ha nem mi?

- Túl sok médiafelület nem lesz a program ismertetésére.

- Ha a médiában Magyarországon egyenlő feltételek lennének, akkor a választást simán nyerné meg a Jobbik. De tudjuk, hogy ez nem így van, és ezzel megtanultunk együttélni. Nem siránkozunk azon, hogy elhallgatnak a tévékben, hogy össze-vissza hazudnak rólunk, és még lehetőséget is alig kapunk a válaszra. Inkább arra koncentrálunk, amiben erősek vagyunk. Természetesen lesz hagyományos kampányunk, szórólappal, plakáttal, matricával. Aztán az internet a Jobbik terepe. Az ugyanis egy demokratikus médium, mindenki elmondhatja a magáét. Nem véletlen, hogy jelenleg ott legyőzhetetlenek vagyunk. A másik erősségünk a személyes találkozás. A parlamenti pártok már alig tartanak lakossági fórumokat, mert félnek az emberektől. Ha mégis, akkor lasszóval kell fogdosni az érdeklődőket. Mi mindenhol teltházas előadásokat tartunk, és bátran állunk az emberek szeme elé. A harmadik terület a nyomtatott sajtó. Itt is van komoly előrelépés, mert januártól, ha minden jól megy, a Barikád újság hetilappá alakul. Nagyon fontos, hogy minél többen megvegyék, mert ezen keresztül leszünk kapcsolatban a szimpatizánsainkkal.

- Azért a Jobbik is szenved komoly veszteségeket. Posta Imre eltávolodott a párttól, Szőör Anna pedig kilépett.

- A számomra igazán fontos emberek mellettünk vannak. Morvai Krisztina az államfő-jelöltünk. Aki áprilisban a Jobbikra szavaz, az amellett is leteszi a voksát, hogy ő legyen az ország következő köztársasági elnöke. És van még egy-két meglepetés a tarsolyunkban, amikor 16-án majd bemutatjuk a jelöltjeinket. Ami Posta Imrét illeti, ő közeli tanácsadóm volt még az EP-választások előtt. Ott volt például velünk egy egri, szűk körű, a választások előtti stratégiai megbeszélésen. Aztán valami történhetett, amit nem tudok igazán értelmezni, Imre egyre furcsábban viselkedett, azóta pedig már nem tudom őt követni.

- És Szőör Anna?

- Szőör Anna közvetlenül az EP-választások előtt lépett be a pártba. Amikor leültünk beszélgetni, közöltem vele, hogy örömmel látjuk, de nem lesz országgyűlési képviselő. Ő akkor ezt elfogadta, és nagy vehemenciával vetette bele magát a munkába: panel munkacsoport, felkészítő tréningek, női tagozat. Aztán újra előállt azzal, hogy képviselő akar lenni, és mivel én és a vezetőség tartottuk magunkat a korábbi megegyezéshez, ő sértődötten távozott. Azóta sajnos nem túl elegáns és nem igazán jellemes módon, olyan csatornákon lövöldöz vissza, amelyek korábban meg sem hívták volna őt, akiknek csak most lett érdekes. Sajnálom, mert ha kicsit türelmesebb, jól együtt tudtunk volna dolgozni. De egy választási küzdelemben mindig vannak ilyen veszteségek. Nincs mit tenni, az ember megrázza magát, és megy tovább.

- Egy év múlva mivel lenne elégedett?

- A fenti céljainkon túl a legfontosabbnak a nemzettudat megerősítését tartom. Ha egy közösség nem érzi, hogy együvé tartozik, akkor meggyengül, és a legkisebb problémától is padlót fog. Ha a hazánkat sújtó hatalmas problémákat meg akarjuk oldani, akkor szükség van a magyarságtudat megerősítésére. Hogy minden magyar úgy érezze, ez az ő szeretett hazája, ez az ő szent földje és ez az ő drága nemzete. Ez a Jobbik valódi küldetése. Hogy ezt elérjük, mert ha ezt elértük, mindent elértünk. Ha jövő ilyenkor ebben előreléptünk, én nagyon boldog ember leszek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Culture pitched, postero-medial, selective, he's horizontal, quantify.

(oerluimowe, 2019.05.23 05:01)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone No Prescription</a> uos.jbpc.kovacshazajobb.eoldal.hu.sry.rk http://mewkid.net/buy-prednisone/