Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú Szegedi Csanáddal, európai parlamenti képviselővel

2009.11.19

2009.09.14.

"Nem barátkozni, nem mutyizni, nem azért megyünk Brüsz-szelbe, hogy minket az Európai Parlamentben szeressenek, hanem hogy küldetésünket teljesítsük, és a trianoni határok ledöntését mindenek elé helyezzük."

– A választók akaratából, jelentős média ellenszélben, minimális költségvetéssel sikerült a Jobbiknak három képviselőt juttatnia az Európai Parlamentbe. Minek köszönhető ez a sokak számára meglepő eredmény?

– Rajtunk kívül szinte senki sem gondolta, hogy a Jobbik ilyen jó eredményt fog elérni. Sikerünknek egyetlen kulcsa van: az igazságot ki kell mondani! Ezzel a Jobbik paradigmaváltást hajtott végre a magyar közéletben, elsőként mondta ki 20 év után, hogy nincsenek tabuk, mert ha ebből a rettenetes mélységből fel akar emelkedni a magyar nemzet, nem szabad tekintettel lenni senkinek az érzékenységére. Szavaink még nem jutottak el mindenkihez, de akikhez eljutottak, azok a Jobbikra szavaztak. Igazi áttörést az jelent majd, ha valódi médialehetőség kerül a kezünkbe egy sikeres országgyűlési választás után. Biztos vagyok abban, hogy akkor egy-két éven belül a Jobbik lesz a legnépszerűbb párt Magyarországon.

– Hét megyében sikerült legyőzni az MSZP-t, pedig a média, ha közölt is hírt a Jobbikról, azt negatív éllel, eltorzítva tette.

– Sokan felismerték már, hogy fordítva működik a média értékítélete. Amikor jobbikos politikusokat gyaláz a balliberális sajtó, tudják, tudjuk, hogy jó úton járunk. Ez mindig megerősítést ad.

– A Magyar Gárda megjelenésének a cigánybűnözéssel leginkább sújtott megyékben, volt valamilyen szerepe a Jobbik sikerében?

– Természetesen, a Magyar Gárda nélkül nem ért volna el ilyen jó eredményt a Jobbik. A Gárda támogatói is a Jobbikra szavaztak. A mai magyar nemzeti táborba nagyon sok civil szervezet tartozik, az Új Magyar Gárda Mozgalom az Atilla Király Népfőiskola, a Nemzeti Egyletek, a Magyarok Világszövetsége, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és sorolhatnám. Hála Istennek van egy önvédelmi szervezetünk is, a Magyar Gárda. Ennek a tábornak egyetlen politikai zászlóshajója van, ez pedig a Jobbik. Aki ezekkel a szervezetekkel szimpatizál, az a Jobbikra szavaz. A Jobbiknak kötelessége lesz, hogy megfelelő pozícióba kerülve, ezeket támogassa.

– Az Európai Parlament munkájáról alig hall a választó, kevesen tudják, hogy a parlamenthez hasonló törvényhozó munkát végez, vagy csak valamilyen vitafórum. Sokan ellenezték azt is, hogy Magyarország belépjen. Van jövője az uniónak?

– Sokadmagammal én is nemmel szavaztam a belépésre, de az ország többsége el sem ment a népszavazásra, mert nem érdekelte, hogy tagok leszünk-e, vagy sem. Azt, hogy az uniónak van-e jövője, több részre osztanám. Rövidtávon biztos van, mert óriási pénzek tartják életben. Főleg közel-keleti pénzek szabadkőműves háttérrel, melyekkel egy nemzetek Európája helyett, egy európai maszlagot próbálnak létrehozni. Nekünk az a feladatunk, hogy amíg az unió kitart, kb. 10-20, esetleg 30 évig, mert hosszú távú jövője nincs, megőrizzük a nemzeti identitásunkat. Ebben az időszakban újra kell élesztenünk a nemzeti öntudatot, nem csak csonka Magyarországon, hanem Felvidéken, Erdélyben, és a Délvidéken is, hogy amikor az unió felbomlik, többségben legyünk a Kárpát-medencében, s így a trianoni határok végleg a porba hulljanak.

– Addig is lehet bármi haszna Magyarországnak az uniós tagságból, végez valamilyen munkát az Európai Parlament, amely érdemben befolyásolja a magyarországi eseményeket?

– Az Európai Parlament lényegében a tagállamok lobbi központja, ahol a lengyelek a lengyel érdeket, a hollandok a holland, a franciák a francia érdeket tartják szem előtt. Nekünk magyar képviselőknek az a kötelességünk, hogy a magyar érdekekért lobbizzunk. Fel kell szólalnunk a szlovák nyelvtörvény ellen, azért, hogy a moldvai csángók magyarul imádkozhassanak, fel kell szólalnunk azért, hogy a magyar kisvállalkozókat ne érhesse hátrány a multinacionális cégekkel szemben, hogy a magyar gazdák épp úgy teljes támogatást kapjanak, mint nyugat-európai kollégáik, fel kell szólalnunk a székelyföldi terület autonómiájáért. Nincs ebben, semmi ördöngösség, azt kell tennünk, amit a Jobbik eddig is tett. Fel kell hívnunk a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket a bevándorlás jelent Európára, a közös piac védelmére, amit a kínai dömpingáru fenyeget. Fel kell hívni a figyelmet a cigánybűnözésre, mint közép-európai specifikumra, amit meg kell állítanunk, mert nem csak a magyarokat, hanem egész Közép-Európát fenyegeti. Ami eddig szokatlan volt, az az, hogy a magyaroknak erős képviseletük van Brüsszelben és Strasbourgban. Eddig azt láttuk, hogy a csehek, a lengyelek, a szlovákok az asztalra csaptak, és elmondták, hogy mi a cseh, lengyel és a szlovák érdek. Ellenben a magyarok saját kis ügyeiket intézték, a magyar érdekek helyett, inkább csak pártérdekeikkel törődtek. Ezt a békés, de hamis állapotot, állóvizet keverte fel teljes mértékben a Jobbik.

– A Jobbik képviselői egyik nagy frakcióba sem léptek be az Európai Parlamentben.

– Mi megmondtuk, hogy nem fogunk senkihez sem alkalmazkodni. Minket nem érdekel, ha valaki azt mondja: ne követeljünk ilyen hévvel autonómiát, mi akkor is autonómiát fogunk követelni a Székelyföldnek, vagy ha azt mondják: ne beszéljetek cigánybűnözésről, mert a politikailag nem korrekt, nem érdekel. Mi beszélni fogunk a cigánybűnözésről. Ez az, ami megzavarta a magyar politikai elitet, és egész Európát. Most már van, aki a magyar érdekeket képvisel az Európai Parlamentben. Igaz, az EP-nek nincs olyan szerepe,

mint a magyar parlamentnek, de a magyar országgyűlés mellett nagyon fontos szerep jut képviselőinek, akik Európá-ban lobbiznak a magyar érdekekért. Lényeges, bárhol jobbikos képviseletbe kerül – és ez aranyszabály – országgyűlésben, önkormányzatban vagy éppen polgármesteri pozícióban, meg kell állítanunk a korrupciót. Ez a legfontosabb. A másik, a nemzeti érdekek melletti megalkuvás nélküli kiállás.
– Hogy fogadta ezt a magyar képviselőktől szokatlan határozottságot az Európai Parlament?
– Az első ülésnap előtt megígértem, hogy a Magyar Gárda mellényében fogom átvenni a megbízásomat, hogy kifejezzem szolidaritásomat a Gárda mellett. Ez azért lényeges, mert a magyar választók eddig nem azt látták, hogy ha valaki megígér valamit, azt a választások után be is tartja. Mielőtt bementem az ülésterembe, sokan odajöttek hozzám: „ne menj így be, ki fognak rúgni az ülésteremből, ezt nem lehet megtenni!.” Erre csak annyit mondtam, nincs megalkuvás, olyan nincs, hogy levegyem a gárdamellényt a bejárat előtt. Morvai Krisztina is felszólalt a rendőri brutalitás ellen, és Balczó Zoltán is a nemzetek Európájáért, ahogy megígérte. Most vegyük sorra, hogy az elmúlt öt évben mit tettek a kint lévő magyar képviselők! Nem csak én mondom, külföldi kollégáim, francia, angol, bolgár képviselők is, hogy a jobbikos képviselők egy nap alatt többet tettek, mint a megelőző öt évben az összes magyar képviselő…
– Itthon sorozatos támadások érik a Magyar Gárdát, melynek ön az egyik alapítója. Van a Gárdának jövője? Mit tud tenni a közbiztonságért, azért, hogy a vidékiek kiszolgáltatottsága megszűnjön, hogy a falusi lakosság helyzete javuljon?
– Először azt kell mondjam – ami alapvető fundamentum, hogy a Magyar Gárda megállíthatatlan. Tehát nem lehet betiltani, formailag, bírósági ítéletekkel kimondhatják, hogy megszűnt, de az emberek szívében, már nem lehet kiirtani. A Magyar Gárda működni fog! Lássuk be, – és ez lehet akár üzenet is a hatalom részére – van még pár hónapjuk hátra, és utána el fognak tűnni. Az MSZP kisebbségben lesz, a legagresszívabb magyargyűlölő párt pedig be sem jut a parlamentbe. A Jobbik viszont ott lesz, és valószínű, kormányzati tényező is lesz. Ha nem most, akkor legkésőbb négy év múlva. A Magyar Gárda vissza lesz helyezve eredeti jogállásába. Hosszú távon nagy jövője van, rövidtávon keserves és nehéz. Azonban a Gárda már eddig is hatalmas értéket teremtett. Összegyűjtötte azokat az embereket, akik a legalkalmasabbak a közrend helyreállítására. Elkötelezettek, nemzeti érzelműek, elég bátrak, talpraesettek és büszkék, hogy egyenruhát húzzanak magukra. Az új Magyar Gárda mozgalom, augusztus 22-én Szentendrén létrehozta a csendőr századot, ami jelzés értékű, mert a Jobbik kormányra kerülése esetén rendvédelmi szervvé kívánja nyilvánítani a Gárdát, amely a csendőrség feladatát is el fogja látni. A Magyar Gárda a rendet fogja visszaállítani Magyarországon, olyan „vaskalapos” rendet, ami a csendőrség időszakára volt jellemző. Tehát a Jobbik a Magyar Gárda segítségével vissza fogja állítani a csendőrséget, és fel fogja számolni a cigánybűnözést és a politikai bűnözést is.
– Előttünk a 2010-es választás. Tudjuk, eddig a legtöbb párt ad hoc jelleggel próbált kormányozni, szerencsés esetben elvi megfontolások alapján, de legtöbbször csak saját érdekei szerint. A Jobbiknak van programja az ország irányítására?
– A Jobbik az EP választás előtt, már novemberben bejelentette a programját. A többi párt ezt meg sem tette, vagy ha
még is, csak egy-két hónappal a választás előtt. Velünk szemben mindig azt a hamis érvet hozzák fel, hogy nincs programunk, nincsenek szakembereink, nem vagyunk képesek a kormányzásra. Itt szeretném kijelenteni, és ezt mindenki tudatosítsa, hogy a Jobbik kormányzásra készül. Nem ellenzékbe, nem arra, hogy belebeszéljen mások munkájába, arra, hogy 2010-től vezesse az országot. Ez csak a választókon múlik. Elmondhatom, annyi szakemberrel rendelkezünk, és olyan programmal, amivel akár holnaptól átvehetnénk a kormányzást. Ha korábban voltak is hiányosságaink, mára felnőttünk, a Jobbik középpárttá vált, és 2010-ben csak a választókon múlik, hogy nagy párttá válik-e.
– Ezek szerint a Jobbik képes arra, hogy kiállítson egy szakértői kormányt?
– Elcsépelt már ez a kifejezés. Nálunk mindig szakértői kormányról beszéltek. Mostanra annyira „szétszakértettek” bennünket, hogy csődbe ment az ország. Nem elég szakértőnek lenni, elsősorban hazafinak kell lenni, olyan embereknek, aki szereti ezt az országot és a nemzetet. Eddig hiába voltak szakértőink csőstől, még egyetlen kormányunk sem szerette igazán a magyar nemzetet és Magyarországot. Mi ezzel új színt hoztunk a politikába, és ezért gyűlölnek bennünket. Eddig még ilyen nem volt. A Jobbik minden politikusa szereti, imádja ezt a hazát. Mi elsősorban nem kormányozni szeretnénk, nem irányítani, hanem szolgálni, és ez nagyon fontos hozzáállásbeli különbség.
– Egy esetleges Fidesz-kormány mellet, milyen szerepet töltene be a Jobbik?
– A Fidesszel közös kormányzás csak úgy képzelhető el, ha a Jobbik adná a programot, más esetben nem képzelhető el együttműködés. Nem azért mondom, hogy bántsam a Fideszt, hanem mert a nemzetnek nincs más lehetősége, a „polgári” maszatolás itt már kevés.
– Milyen feltételekkel indul a Jobbik a választásokon, gondolva a források hiányára, és milyen pozitívumokat lehet megemlíteni, amelyek javítják esélyeit?
– A Jobbiknak nincs rejtegetni valója. Tiszta lapokkal játszik. Nincsenek izraeli milliárdosok a hátunk mögött, nincsenek amerikai nagybácsijaink. Egyetlen erényünk van: a becsületesség és a tisztesség. Ez a mi előnyünk. Tény, hogy a Jobbik választási költségvetése a Fideszének egytizede sem volt az EP választáson, mégsem tizedannyi szavazatot kaptunk, az MSZP-ről nem is beszélve, de ez már senkit sem érdekel. Az embereket az igazság érdekli. Én azt kérem tőlük, hogy 2010-ben azért támogassák helyi szervezeteinket, azért aktivizálják magukat, és azért szavazzanak a Jobbikra, mert ha ők most segítenek, akkor mi is képesek leszünk arra, hogy segítsünk nekik. Minél több szavazatot kap a Jobbik, annál több védelmet és segítséget nyújthat majd a magyar embereknek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.